Fördelar med att bli nikotinfri

I cigarettrök finns omkring 8000 skadliga ämnen varav ungefär 60 kan orsaka cancer. Bara där har du 8000 anledningar att sluta röka. Men det finns många fördelar med att bli nikotinfri, förändringar i din kropp som du kan märka redan minuter efter att du tagit din sista cigarett.


Cigaretter och snus är farligt för hälsan

Rökning ökar risken för många sjukdomar. Listan nedan är inte fullständig men ger en bild av hur många organ i kroppen som påverkas av rökning.

Rökning ökar risken för:

 • Astma
 • Lunginflammation
 • KOL
 • Åderförfettning
 • Stroke
 • Hjärtinfarkt
 • Lungcancer
 • Cancer i urinblåsa, matstrupe, bukspottkörtel och tarm
 • Reumatism
 • Diabetes typ 2
 • Benskörhet

Många använder snus som ett ”hälsosammare” alternativ till rökning. Det stämmer att snus inte är lika farligt som rökning men det är synd att göra jämförelsen. En positiv förändring du kan göra för din hälsa är att vara tobaksfri. Snus har dessutom på senare år kopplats till en ökad risk för bland annat diabetes typ 2 och är långt ifrån riskfritt.

Ett längre och rikare liv utan cigaretter

Det uppskattas att du förlänger livet med fem minuter för varje cigarett du avstår. Det, plus tiden du sparar på att inte behöva gå ut och röka, är tid du kan lägga på det som egentligen är viktigt i livet.

Rökning är också ett stort slöseri med pengar. En morot många använder för att hålla motivationen uppe när de vill sluta röka är att spara pengar de egentligen skulle använt för att köpa cigaretter. Röker du ett paket om dagen sparar du över 50 kronor varje dag. På ett år blir det omkring 20 000 kronor.

Så förändras din kropp när du slutar röka

När du tagit din sista cigarett har du många positiva förändringar att se fram emot. Din kropp och din hälsa går spikrakt i rätt riktning och om du lyckas bli rökfri resten av livet kommer även stora risker som cancer att avta och i bästa fall hamna på samma nivå som en icke-rökare.

Efter 20 minuter

En effekt av rökning är att både ditt blodtryck och puls ökar. Dessutom minskar blodcirkulationen, framförallt till händer och fötter vilket lätt märks av rökaren själv som kan får vit och kalla fingrar. Inom 20 minuter efter att du tagit din sista cigarett sjunker ditt blodtryck och puls till det normala och temperaturen i händer och fötter återgår också till det normala.

Efter 8 timmar

Kolmonoxidhalten i blodet som ökat på grund av rökning minskar och börjar närma sig det normala.

Efter en dag

Din risk för hjärtinfarkt börjar att minska.

Efter två veckor till tre månader

Blodcirkulation ökar vilket i sin tur minskar risk för ryggbesvär tack vare bättre blodcirkulation till ryggradens kotor. Lungkapacitet ökar och orken kommer tillbaka. Huden återfår en frisk ton. Även risk för tandlossning minskar i detta skede och smak- och doftsinne kommer tillbaka.

Män återfår förmågan att få erektion igen medan kvinnors möjligheter att bli gravid ökar.

Efter fyra till sex månader

Hosta och slembildning i lungorna minskar och skyddande flimmerhår i luftvägarna återhämtar sig. Även skador som rökning har orsakat i blodkärlen börjar lagas därför minskar även risken för blodpropp betydligt.

Efter ett år

Risk för hjärtattack är nu halverad jämfört med om du fortsatt röka. Immunförsvaret förbättras och risk för allergier minskar.

Efter fem år

Risk att drabbas av stroke är nu nästan lika liten som om du aldrig rökt. Celler som en gång var i förstastadier till cancer har fått möjlighet att läka och minskar därmed även risken för cancer.

Efter 10 år

Risken att drabbas av lungcancer är 70 procent lägre jämfört med om du fortsatt röka.

Diabetesmedicin kan hjälpa rökare bli nikotinfria