Nikotinavvänjning – olika metoder
Det finns flera sätt att bli av med ett nikotinberoende, till exempel samtalsterapi, läkemedel, till och med laserterapi. Forskning har visat att den bästa metoden är att kombinera flera behandlingar.
Sluta röka eller snusa på egen hand är tufft
Att bli nikotinfri helt utan hjälp är svårt och de flesta som röker eller snusar mycket (mer än ett paket om dagen) blir inte nikotinfria på första försöket. Ofta kommer flera återfall under en lång period och det krävs många försök för att hitta den behandling och stöd som hjälper dig bli nikotinfri.
Behandling vid nikotinavvänjning
Nikotinavvänjning, framförallt rökstopp, är numera relativt väl studerat och man har bra koll på vilka behandlingar som hjälper för att bli rökfri. Socialstyrelsen rekommenderar en kombination av rådgivning av kvalificerade behandlare och läkemedel för att bli kvitt nikotinberoende.
Rådgivning för nikotinavvänjning
Rådgivning kan gå till på många sätt. Till exempel kan rådgivningen ske en-och-en eller i grupp. Det finns även rådgivning över telefon, till exempel Sluta Röka-Linjen. Den form som passar dig bäst är upp till dig det viktiga är att du får hjälp av en kvalificerad behandlare. De kan till exempel ha en bakgrund inom KBT-terapi eller specialutbildning i tobaksavvänjning.
Nikotinläkemedel och hjälpmedel
I tillägg till rådgivning ska du helst ta hjälp av nikotinläkemedel. När de används på rätt sätt kan de fördubbla dina chanser att lyckas bli nikotinfri. Nikotinläkemedel finns i väldigt många former. Ingen är bättre än den andra, den stora variationen är främst till för att du ska hitta det läkemedel som passar dig och din rutin bäst.
Exempel på effektiva nikotinläkemedel:
- Nikotintuggummi
- Nikotinplåster
- Inhalator
- Tablett under tungan
- Sugtabletter
- Munspray
Oftast får man hjälp av en kombination av nikotinläkemedel i olika situationer. Läs mer om olika nikotinläkemedel här.
Läkemedel utan nikotin
Två läkemedel används i Sverige för behandling av nikotinberoende, de heter Champix och Zyban. De fungerar genom att minska röklusten och lindra abstinensbesvär. Dessa läkemedel rekommenderas ofta personer som har haft svårt att sluta tidigare och själva helst vill undvika nikotinläkemedel.
Andra behandlingar
Laserterapi
På senare år har laserterapi trätt fram som ett komplement i behandling av abstinensbesvär. Tekniken går ut på att stimulera olika delar av kroppen, ”punkter” för att öka endorfinproduktion. Detta ska i sin tur leda till minskade besvär som huvudvärk, svettningar, sömn- och koncentrationssvårigheter samt humörsvängningar som irritation.