Annons från Relief

Tobias blev nikotinfri – med en enda behandling

Efter mer än 20 år med snus och cigaretter och flera försök att sluta, är Tobias Berg nu nikotinfri. Allt som krävdes var en behandling med laserterapi för att minska abstinensbesvär. ”Jag känner inget nikotinsug alls” berättar Tobias, sex månader efter behandlingen.

Annons från Relief

Du kan också bli nikotinfri med en laserbehandling hos Relief.


Tidigare försök att sluta med nikotin gav ingen effekt

Tobias Berg har både snusat och rökt i över 20 år. Som många andra började han snusa för att sluta röka men i perioder har det blivit båda två, samtidigt. Hälsorisken har varit en stor motivationsfaktor att sluta med nikotin men tidigare försök att bli kvitt beroendet har helt enkelt inte gått.

Tobias Berg blev nikotinfri efter en laserbehandling hos Relief.

– För länge sedan försökte jag med nikotintuggummi och nikotinfritt snus till exempel. Även munspray har jag testat men det hjälpte inte alls.

Det var via ryktesvägen som Tobias fick höra om laserbehandling för nikotinavvänjning. Det var en vän till en vän som berättade att han slutat röka med laser.

– Jag tyckte det lät ganska dumt och jag slog det åt sidan men några veckor senare hade min sambos syster forskat vidare på det, fått det mer förklarat och tyckte vi skulle slå till allihop, jag, min sambo och hennes syster.

Laserbehandling hos Relief kunde Tobias boka för en relativt liten peng som till och med gick under friskvårdsbidraget och det var nog en bidragande faktor till att det blev av. Tobias var fortfarande skeptisk, till och med när han var på väg till Relief-kliniken för behandling.

– Jag var jätteskeptisk. Vi var tre stycken som satte oss i bilen och åkte dit. Alla var lika skeptiska men det visste vi inte förrän vi pratade om det efteråt. Jag åkte bara dit för att jag lovat och ville inte sänka de andra.

Så steg de in på mottagningen och Tobias slängde snusprillan han hade i munnen innan han gick in för själva behandlingen.

– Det kändes konstigt att jag skulle snusa när jag sitter och pratar med behandlaren om att sluta. Så klockan åtta på morgonen den 18e september tog jag min sista snus. Jag kommer fortfarande ihåg exakt när.

Så går behandlingen till

Laserterapi för behandling av nikotinberoende är en metod baserad på kinesisk medicin och modern teknik med lågenergilaser. Terapeuten som behandlade Tobias använde en lågenergilaserpenna som riktas mot 55 till 60 olika punkter på armarna, händer, fingrar och ansiktet.

Behandlingen ökar produktionen av endorfiner i kroppen vilket ska mätta nikotinreceptorer och sägs minska röksug och abstinens. Hela behandlingen tar omkring 45 minuter, och inleds med ytterligare 45 minuter informativt samtal med terapeuten.

Med laserterapi räcker oftast en enda behandling för att minska symptom på abstinens men ibland behövs en ytterligare behandling inom ett år. Det behövde inte Tobias.

”Befriande att inte tänka på nikotin längre”

– Efteråt har jag varit helt symptomfri. Den vanliga känslan när man försöker sluta snusa, eller bara har slut på snus på kvällen och affären är stängd, är en känsla av panik. Det är som när ens barn har feber och man inte har någon Alvedon hemma. Man är beredd att göra vad som helst för att lösa det. Men den känslan har jag aldrig känt efter laserbehandlingen.

Istället förklarar Tobias att han kände sig helt nöjd. Ungefär som en mättnadskänsla, nikotinet behövdes helt enkelt inte mer.

– Det är ungefär som när man är på fest, det är trevligt väder, du går ut för att ta en efterlängtad cigarett. När du är på väg in igen stöter du på en annan person som ska ut och röka och frågar om du vill med. Men du tackar nej, för just i den stunden är du helt nöjd. Du mår superbra. Den känslan gick jag med hela tiden efter laserbehandlingen. Jag kände inget nikotinsug alls.

Ett halvår efter behandlingen beskriver Tobias livet som nikotinfri.

– Livet är som det är helt enkelt. Det är befriande egentligen att jag inte tänker på det. Jag kan jämföra det med hur mycket vi använder våra telefoner idag. Man kan inte cykla till kiosken utan att ta med telefonen, man tar till och med in den på toaletten. Så var det ju med snuset också och det är väldigt skönt att slippa en börda till.

Du kan läsa mer om hur laserbehandlingen på Relief går till här.

Är du intresserad av laserterapi för att behandla ditt nikotinberoende? Relief erbjuder laserbehandling vid 14 olika mottagningar i Sverige. Besök deras hemsida för att boka tid på en klinik nära dig.